Heracles Almelo

Heracles Almelo is een Nederlandse betaaldvoetbalclub uit Almelo, opgericht op 3 mei 1903. De club, genoemd naar de Griekse halfgod Herakles, is een van de oudere voetbal- en profvoetbalclubs van Nederland. Heracles werd landskampioen in 1927 en in 1941, en was bekerfinalist in 2012.

Naam

De naam is afgeleid van het Griekse 'Hera's roem'. Van de Griekse vorm Herakles komt ook de schrijfwijze Heracles voor, en daarnaast Hercules (met metathesis) als Latijnse. Heracles is een figuur uit de Griekse mythologie, de zoon van Zeus en Alkmene. Hij werd beroemd om de twaalf moeilijke werken die hij uitvoerde in opdracht van koning Eurystheus, door toedoen van de jaloerse Hera. Heracles was een echte held, die door de combinatie van enorme kracht en een flinke dosis slimheid machtige daden kon verrichten.

De naam van de club wordt door veel Almeloërs en door sommige sportverslaggevers uitgesproken met de klemtoon op de tweede lettergreep, dus als 'Herácles'. De juiste uitspraak van de naam van de Griekse held is echter 'Héracles'.

Geschiedenis

De eerste maal dat Heracles in de Eredivisie uitkwam was van het seizoen 1962/1963 tot 1965/1966. Daarna heeft de club tot 1985 in de Eerste Divisie gespeeld om in 1985 voor de duur van één seizoen terug te keren naar de Eredivisie. De volgende twintig jaar werd er weer op het Eerste Divisie-niveau gespeeld. In het seizoen 2004/2005 werd de eerste selectie van Heracles onder leiding van Peter Bosz Eerste Divisiekampioen en kon de club promoveren naar het hoogste niveau. Het daaropvolgende seizoen in de Eredivisie werd Heracles door de meeste voetbalanalytici getipt als de nummer-één-degradatiekandidaat. Heracles wist zich echter te handhaven zonder nacompetitie te spelen. Tot op heden speelt Heracles nog altijd in de Eredivisie.

Vanaf 1974 bestond de betaald voetbalorganisatie onder de naam SC Heracles '74 vanwege een afsplitsing met de amateurtak van Heracles (AVC Heracles). Sinds 1 juli 1998 luidt de officiële naam Heracles Almelo op verzoek van de gemeente Almelo.

In het seizoen 2015/16 eindigde Heracles als zesde in de Eredivisie, waardoor de club mee mocht doen aan de play-offs voor Europees voetbal. Hierin versloeg de club eerst FC Groningen en vervolgens FC Utrecht. Daarmee plaatste Heracles zich voor het eerst in de clubhistorie voor Europees voetbal, in de derde voorronde van de UEFA Europa League 2016/17.

In Europa

Heracles debuteerde in het Europese clubvoetbal op 28 juli 2016 met een thuiswedstrijd tegen het Portugese FC Arouca. Deze wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Paul Gladon maakte het allereerste Europees doelpunt voor Heracles. Op 4 augustus 2016 moesten de 'Heraclieden' op bezoek in het Estádio Municipal de Arouca in Arouca. FC Arouca beleefde op 28 juli, net als Heracles, haar Europese debuut.

Stadion

Vanaf 1909 tot en met augustus 1999 speelde Heracles haar wedstrijden aan de Bornsestraat. Dit stadion met een capaciteit van 8000 plaatsen (anno 1999), en met een toeschouwersrecord van 25.000 bezoekers bij de Eredivisiewedstrijd Heracles - Feyenoord (8 november 1964), werd gekenmerkt door de Engelse houten hoofdtribune, die in de lente van 1925 werd gebouwd en na de afbraak van het stadion is verplaatst naar de velden van de amateurs van A.V.C. Heracles. Dit stadion is tegenwoordig een rijksmonument.

Polman Stadion

Het huidige stadion van Heracles bood oorspronkelijk plaats aan 6900 toeschouwers. Na de rappe uitverkoop van seizoenskaarten voor het seizoen 2005/2006 smeedde het bestuur een plan om nog voor de start van de competitie het stadion met zo'n 3000 zitplaatsen uit te breiden tot bijna 10.000 zitplaatsen. Ook was het de bedoeling dat er een hele reeks nieuwe skyboxen zou worden gebouwd. Waar normaliter boven op de bestaande tribunes wordt gebouwd, zijn in het Polman Stadion de tribunes naar onderen doorgetrokken tot aan het veld, iets wat een zogeheten "Engels sfeertje" moet terugbrengen van de Bornsestraat. De plannen zijn ten uitvoer gebracht en de totale capaciteit van het stadion is verhoogd van de originele 6900 (400 plaatsen voor de bezoekende club) tot 8500. Sinds 2003 is het stadion voorzien van kunstgras. De club was daarmee de eerste Nederlandse profclub die zijn thuiswedstrijden afwerkte op kunstgras. Ook kan de club zowel haar thuiswedstrijden als de trainingen in het stadion faciliteren in tegenstelling tot clubs met een mat van natuurgras.

Nieuwbouw

In 2007 start Heracles een inventarisatie over de toekomstplannen met het stadion. Dit leidde tot het plan om een gloednieuw stadion te bouwen. Dit stadion moest onderdak bieden aan maximaal 15.000 supporters en werd in 2009 aan de gemeenteraad van Almelo voorgelegd. Het akkoord is echter nooit gesloten, de gemeente Almelo en Heracles konden geen akkoord bereiken door politieke meningsverschillen in de gemeenteraad en de tussenkomst van de Provincie Overijssel. Er ontstond veel discussie over het relatief grote commerciële grondoppervlak voor detailhandel in het stadion. Dit zou mogelijk ongewenst concurrentie opleveren met de leeglopende binnenstad van Almelo. Daarom werd op 13 januari 2014 een nieuw plan gepresenteerd door de club, namelijk de tribunes ophogen met een tweede ring, meer skyboxen en een algehele modernisering van het huidige stadion. Het project kreeg de naam 'Vernieuwbouw' en had als doel om een maximale capaciteit van 13.000 te bieden per seizoen 2015/16.

Deze informatie over Heracles Almelo is geheel of gedeeltelijk overgenomen van wikipedia op 2018-04-16.
Derhalve zijn gegevens mogelijk niet meer actueel.